Den svingete veien til en litauisk olympier – ski, arbeid i norsk fabrikk og nok en test under lekene

Det hele skjedde på Mr. Vaičiulis» sportslige bakgrunn – både en sykdom som tvang ham til å stoppe alt for en stund og å jobbe i Norge for å ha en grunnleggende inntektskilde.

Det yngste medlemmet av landslaget på den tiden, som deltok i Vancouver Games i 2010 (21 år), tok 54. plass og ble nummer 18 i lagsprinten med Mantu Strolia.

Men herr Vaičiulis måtte presse snart Stoppe knapp. Det var rett og slett ikke noe annet valg. Selv om atleten setter pris på planen om å delta i OL 2014 i Sotsji, Russland, ble alt forvirret av borreliose forårsaket av flåtten.

Utøveren måtte hvile i flere år.

«Vi la akkurat merke til at det var en tvungen pause etter lekene i Vancouver. Jeg startet verdenscupen året etter, men i fjor sommer fikk jeg borreliose og fikk kreft. Jeg kunne bare ikke drive med sport på en stund, men det var det drømmer om å starte spillene igjen.

Jeg håpet å delta i Sotsji i 2014, men bare noen få måneder før jeg følte meg mer eller mindre restituert, manglet jeg fortsatt tid til å forberede meg til å starte kampene, sa atleten.

Men den helt restituerte skiløperen skyndte seg tilbake på jobb og fikk opp farten i full fart. Herr Vaičiulis tilbrakte mesteparten av tiden sin på trening i utlandet, noen ganger med å prøve å dra nytte av den litauiske vinteren. Herr Vaičiulis fikk en billett og debuterte i 2018 ved Pyongyang vinter-OL, hvor han forble nummer 44 i 1,5 km fristil-kampen. Han tok 25. plass på lagstafetten med Mantu Strolia.

Men senere måtte jeg klikke igjen Stoppe knapp.

For første gang på ski

Herr Vaičiulis, som vokste opp i Ignalina, ble oppmuntret til å gå på ski av sin mor Dalia, som hadde vært tett involvert i ski hele livet og allerede jobbet som trener på den tiden.

«Mamma drev selv med idrett, hun jobbet som trener da jeg ble født, så jeg gikk på ski også. Jeg var 7, gikk i første klasse på den tiden, og jeg ble invitert til å prøve det. Det er slik min vei startet,» sa Vaičiulis til tv3.lt-portalen.

Fyren forsto det vanskelige med sporten veldig godt, og som han sier, gikk alt ganske bra med en gang.

«På en eller annen måte følte jeg meg ganske bra på skiene fra start, alt gikk bra. Først husker jeg at jeg fikk treski, så fikk jeg treski. «Jeg så nok at jeg holdt meg ganske hardt og ikke ville treffe de første treet raskere,» sa atleten.

Litauiske representanter for vintersport i vårt land står også overfor naturlige problemer. Hvor er denne vinteren? Selv om hun har koset seg med vintersport i noen år nå, er det vanskelig å projisere seg selv når alt avhenger av naturens ynde.

Derfor må herr Vaičiulis, som mange representanter for vintersport, ofte tilbringe tid i leirer i utlandet.

«Jeg husker vinteren var virkelig god nok for oss for 20-25 år siden, men kanskje det siste tiåret er vanskeligere å forutsi, det er virkelig mangel på naturlig snø for å kunne trene fullt ut. Disse vanskelighetene dukker derfor alltid opp.

Jeg har mye tid til å trene i utlandet, hvor forholdene er veldig gode og alltid stabile. I starten av sesongen drar vi vanligvis til Finland for å trene. Det er allerede slik at vi vanligvis står helt på snøen i utlandet enn hjemme, sa skiløperen.

Jobber i Norge

Uansett hvor entusiastisk og ivrig etter å kjempe i enhver sport, er det noen ganger et grunnleggende spørsmål i livet – hvor skal man overleve? Uten å demonstrere stabile resultater i konkurranser på høyt nivå, får ikke utøveren en stabil inntekt.

Det er støtte fra idrettsforbundet eller LTOK, men det er ofte utilstrekkelig. Mr. Vaičiulis følte også at, som åpent innrømmer det, kan du ikke leve av å gå på ski, så det var et stadium i livet ditt hvor du måtte endre alt drastisk.

«Det er ingen fortjeneste, ingen inntekt, til og med noen idretter står ikke i veien for å få jobb. Jada, det var noen besparelser på reiser eller mat, men det var ikke nok», sa Mr. Vaičiulis.

Idrettsutøver fortsatt etter 2014 dro på jobb i Norge i noen måneder, og returnerte deretter til Ignalina, hvor han jobbet i flere år ved byens teknologiske og forretningsmessige yrkesopplæringssenter.

Deretter fulgte det nevnte OL 2018 i Pyongyang, etterfulgt av et gjennombrudd og arbeid ved en fiskefabrikk i Norge. Herr Vaičiulis innrømmer at arbeidet ikke var lett, det krevde mye fysisk styrke, lange arbeidstider, men det var begges valg med kona.

«På den tiden planla vi også et bryllup, bygde et hus, og andre ting dukket opp som trengte grunnleggende penger. Vi måtte bare tjene penger, vi syntes begge det var en god tid. nå,» sa Vaičiulis .

Det tok litt tid før det litauiske ekteparet bestemte seg for at de hadde jobbet en del år i Norge. Opprinnelig kom kona til Mr. Vaičiulis tilbake til Litauen, og deretter dro idrettsutøveren selv til hjembyen. Mens han jobbet i utlandet, glemte skiløperen heller ikke ski.

«Jeg trente litt på å jobbe der, men det å jobbe hardt blir selvfølgelig bare støtte, for noen ganger har jeg ikke lyst, og det er ikke mye tid. Men samtidig vil de ikke knekke helt , i det minste for å holde meg i form, bare for å føle meg bra. I løpet av disse årene hadde jeg reist tilbake flere ganger til Litauen for å delta i konkurranser i rulleskøyter og ski.

Jeg husker at jeg startet i slutten av juli i fjor og alt gikk ganske bra. Så på en måte tenkte jeg at jeg skulle fortsette å drive med idrett, at jeg ville komme tilbake, og hvorfor ikke? Jeg ønsket også å ta en pause i utlandet, og min kone var allerede sint, fordi det var en liten periode da jeg var der alene og hun allerede var i Litauen,” sa Olympian M. Vaičiulis ved tv3.lt-portalen.

Mantas Strolia og Modestas Vaičiulis nådde ikke finalen.

Skiløperen deltok i vinter-OL i Beijing. Praktisk talt, så snart han kom tilbake, gikk Mr. Vaičiulis til verdenscupscenen.

Gode ​​resultater ga ham en billett til lekene. Sikkert, selv om det den gang så ut til at de endelige planene var klare for å holdes noen måneder før, ble det klart at OL var utsatt et år.

Mangel på konkurranse og mål i Beijing

Skiløper M. Vaičiulis, som skal konkurrere i sitt tredje vinter-OL, innrømmer at de personlige resultatene i fjor ikke var noe eksepsjonelt, men at de likevel har en hensikt.

«Jeg strålte egentlig ikke i fjor, resultatene mine var ikke veldig gode. Det var som om jeg ville ha mer, men nå har jeg fortsatt mål for OL, all innsats er fokusert på de konkurransene,» sa atleten.

Hva er disse målene?

«Jeg vil gjerne være på topp 30-tallet. For fire år siden var det tre sekunder før dette målet. Jeg var 42 da, men nå vil jeg ta det spranget,» forsikret olympieren.

Mr. Vaičiulis vil delta i sprint- og teamsprintkonkurransene i Beijing. Det vil avhenge av trenerne på landslaget om utøveren skal delta på den lengre distansen på 15 km, men olympieren selv innrømmer at han neppe ville vist et bedre resultat der.

En 32 år gammel erfaren idrettsutøver har sett alt i sin karriere. En skiløper som har drevet med idrett i nesten 25 år peker på mangel på konkurranse, noe som naturlig nok noen ganger hindrer idrettsutøvernes utvikling.

«Vi merket akkurat da at det ikke var mye konkurranse, og noen ganger ble disse forventningene naturlig nok mindre. Jeg har vært en av de mest kompetente skiløperne siden 2010, men jeg var fortsatt ung da. Men ti år har gått og det er knapt noen til å tråkke meg i hælene. Til tross for at jeg har kommet tilbake etter en pause på mer enn to år. Det er et problem her, sa Vaičiulis mens han snakket med tv3.lt.

«Noen utøvere gikk over til skiskyting, noen skiløpere kastet bare sporten fra seg. En av landslagets hovedtrenere jobber nå kun med små barn. I mange tilfeller ender alle utøvere opp med bare entusiasme og ingenting mer, ingen reell motivasjon. Og jeg vet ikke hvorfor nivået vårt øker Unge er ikke inkludert, det er mangel på løsninger og fra regjeringstoppen Hvis vårt samlede nivå på innen 2018. det fortsatt var stabilt, har det falt mye siden det året «, forklarte skiløperen.

Til tross for den nåværende uroen i litauisk skipolitikk, ser herr Vaičiulis frem til sine tredje olympiske leker.

I de siste dagene i fjor slo Herr Vaičiulis alle konkurrentene og vant gull i menns 1,1 km fristilssprint i Lithuanian Outdoor Ski Cup.

I mellomtiden, allerede i 2022, i begynnelsen av januar, på scenen av den litauiske skikonkurransen som ble holdt i Ignalina, seiret herr Vaičiulis både i frisprinten og i klassisk sprintstil. Han var raskest i kvalifiseringen og finalen.

Med mindre og mindre tid igjen før Beijing, avslørte Vaičiulis at det ikke var mye spenning, men han gledet seg allerede til OL som nærmer seg med stormskritt.

Vinter-OL i Beijing finner sted fra 4. til 20. februar. TV3-kanalgruppen er den offisielle kringkasteren av de olympiske leker i Litauen.

Anastasia Wilcher

"Creator. Subtly charming beer nerd. Devoted zombie fanatic. Writer. Wicked social media advocate."