Øya Lietuviška i Norge: hvordan litauerne som bor der bor

Živilė Mickūnienė og Vida Zubaitė-Bekken, som har bodd her i flere år, har blitt enige om å dele historien om deres ankomst og forviklingene ved livet i Norge.

Det var ikke lett å tilpasse seg

For 12 år siden kom Živilė Mickūnienė, som bor i Norge, i en situasjon der hun måtte velge mellom å bryte opp familien eller slutte i den godt betalte jobben som regnskapsfører i Litauen og bo sammen med mannen sin.

Sistnevnte hadde jobbet flere år i Norge, hvor han hadde skapt et lovende yrke og tenkt seg livet der, og langdistansekommunikasjon hadde slitt ut familien.

«Det var ikke lett, for dette landet er helt forskjellig fra Litauen. Andre tradisjoner, regler, annen mat. Språket er heller ikke lett, spesielt siden det er så mange dialekter i Norge Kort tid etter ankomst begynte vi å forvente et sekund. barn, så først hjalp jeg mannen min med virksomheten hans – jeg beholdt dokumentasjonen, jeg hadde muligheten til å gjøre meg kjent med det juridiske grunnlaget for landet, sa Živilė.

Foto fra 123RF.com/Holiday på øya Frioja

Utenlandske barn lærer norsk

Vida Zubaitė-Bekken har bodd i Norge i rundt 20 år. Han kom først da han var ung – han jobbet som barnevakt i to år på arbeidsvisum. Den gang møtte hun sin nåværende ektemann.

Selv om han kom tilbake til Litauen etter at visumet gikk ut, stoppet ikke bekjentskapet – unge mennesker korresponderte aktivt. Etter hvert bestemte Vida seg for å reise tilbake til Norge. Riktignok tenkte Vida ikke på ekteskap og permanent liv i utlandet på den tiden.

«Jeg begynte å jobbe i en fiskefabrikk. Jeg trodde jeg ikke ville bli lenge på øya fordi jeg virkelig ville ha byen. Men det viste seg at jeg giftet meg, fikk barn, og jeg lover virkelig ikke å flytte herfra. Jeg likte det her. Da jeg kom, var jeg en av de første litauerne,” minnes Vida.

Forresten, hennes norske ektemann, med respekt for Vidas litauiske røtter, lærte seg det litauiske språket, og svigermoren hennes drar til Litauen hvert år og kan ikke lenger tenke seg en ferie uten Litauen, fordi hun elsket henne oppriktig.

Les hele intervjuet 15 minutter forberede i et multimediaprosjekt.

Alec Fernandez

"Analyst. Total alcohol connoisseur. Proud internet fan. Annoyingly humble reader."