«Žalgiris» sto opp mot norgesmesterne, men gjorde ikke mirakler | Sport

Litauens president Gitanas Nausėda, den dobbelte olympiske mester Virgilijus Alekna og Mykolas Alekna, den nye nasjonale friidrettsstjernen som med suksess følger i hans fotspor, kom for å se historien om Vilnius som skapte Europa i år.

De fornemme gjestene ble ikke skuffet. På tirsdag så vi et helt annet ansikt til «Zalgiris». Vertene var det bedre laget, skapte mer og dominerte. Francis Kyeremeh klarte til og med å gi laget sitt overtak i det 39. minutt, men det var i det 50. alt endret seg.

Etter en VAR-gjennomgang avbrøt den sveitsiske dommeren Sandro Scharer den forhåndsinnspilte offsiden og nordmennene utlignet med Joel Mugishas heading.

Syv minutter senere skjedde det andre gjennombruddet. Petaras Mamičius slo ned den samme J. Mugiš da han nærmet seg 16-meteren. Dommeren pekte først på 11 meter, men etter en VAR-gjennomgang endret han avgjørelsen og plasserte ballen på straffefeltet. Dessverre, på grunn av det siste håpet, så venstreforsvareren til «Zalgiris» fra Kroatia et rødt kort foran seg, og vertene forble i mindretall.

Etter denne episoden var det allerede vanskelig for innbyggerne i Žalgiris å drømme om et mirakel…

Bodø/Glimt slo ut Vilnius-klubben i europeiske turneringer for tredje sesong på rad. I 2020 avbrøt nordmennene Zalgiris sin reise i Europa League, og i fjor i Conference League. Nest siste år kastet Bude-klubben også Kaunas Žalgiris ut av Europaligaen.

Av seks møter med litauiske klubber har «Bodø/Glimt» vunnet fire ganger og uavgjort to ganger.

Det er slutten på banen til Žalgiris i Champions League. Så langt har det eneste litauiske laget – «FBK Kaunas» – nådd tredje etappe av utvelgelsen. I 2008 beseiret Jose Couceiros lag Santa Coloma (Andorra) og Glasgow Rangers (Skottland), men slo tilbake mot danskene i Aalborg.

Til tross for tapet mot nordmennene, fortsetter Žalgiris turen til det gamle kontinentet og fortsetter å delta i Europa Leagues sluttspillfase, hvor han møter laget som tapte i kampen mellom Dinamo Zagreb og Razgrad Ludogorec. Kroatene vant den første kampen mellom disse lagene 2:1 borte, og den andre etappen starter tirsdag klokken 21.00.

Etter å ha overvunnet denne barrieren, vil de litauiske mesterne spille i European League-gruppekonkurransene. Hvis dette ikke lar seg gjøre, vil Vilnius-laget synke litt lavere og fortsette prestasjonen i den tredje største europeiske klubbturneringen – Conference League.

Den første kampen i Razgrad eller Zagreb spilles av Žalgiris på bortebane 18. august. Den andre etappen finner sted en uke senere på LFF stadion.

Husk at «Žalgiris» i år ble den første litauiske klubben som klarte å kvalifisere seg til gruppespillet i europeiske turneringer.

Bodø/Glimt (Nor)

«Žalgiris» – «Bodø/Glimt» 1:1
39′ Francis Kyeremeh (1:0)
50′ Joel Mugisha (1:1)

«Zalgiris» (4-4-2): Edwin Gertmon; Petaras Mamičius, Nemanja Ljubisavljevičius, Mario Paveličius, Saulius Mikoliūnas; Fabien Ourega, Marko Milickovic, Nicolas Gorobsov, Oliver Buff; Renan Oliveira, Francis Kyeremeh.

Bodø/Glimt (4-3-3): Nikita Haikin; Alfons Sampsted, Marius Hoibraten, Isak Amundsen, Ask Tjaerandsen-Skau; Hugo Vetlesen, Elias Hagen, Ulrik Saltnes; Joel Mugisha, Lars-Jorgen Salvesen, Amahl Pellegrino.

Spillets gang:

90 minutter. Kampen avsluttes.

83 minutter. Tempoet i spillet faller litt. Noen trenger det ikke, andre bryr seg ikke.

71 minutter. Wow! Det er i hvert fall et norsk angrep. Langskudd. Edvin Gertmons er hjelpeløs, men zalgirianerne reddes av to søyler.

57 minutter. Dårlige papirer. Petaras Mamičius skøyter inn i ballen og velter Joel Mugish som suser mot 16-meteren. Dommeren dømmer straffe, men endrer avgjørelsen etter en VAR-gjennomgang. Dessverre er avgjørelsen ikke trøstende – P.Mamičius får ikke et gult kort, men et rødt kort for det siste håpets feil. Men straffen annulleres – ballen legges på sekstenmeterlinjen. Nordmennene bruker ikke frisparket. Resultatet endres ikke, men Žalgiris fortsetter kampen med én spiller mindre.

50 min. Nordmennene scorer mål, men dommeren signaliserer offside igjen. Dessverre, etter en VAR-gjennomgang, peker dommeren på midtbanen. Målet er scoret. Joel Mugisha skiller seg ut. 1:1.

49 minutter. Solid frispark fra Marko Miličkovići på «ni». Den norske målvakten gjør en stor innsats for å dirigere ballen utover grunnlinjen.

46 minutter. Andre omgang begynner.

Første omgang slutter.

45 minutter Nordmennene sender ballen i mål til «Zalgiris», men dommeren erklærer den for offside. Riktignok etter VAR-gjennomgangen.

39 minutter MÅL! Francis Kyeremeh går først på returen. 1:0. Flott! Fire igjen…

32 minutter. Fabien Ourega faller i straffefeltet. Det var kontakt, men det er tydelig at franskmannen falt på eget initiativ. Etter en kort VAR-gjennomgang indikerer dommeren at det ikke blir noen straff.

29 minutter. Oliver Buff slår forrædersk «gjennom seg selv». Nordmennene reddes av en forsvarsspiller som sender ballen fra mållinjen til corner.

26 minutter. Nicol Gorobsov får gult kort. Argentineren presset hardt inn i beina til Lars-Jorgen Salvesen etter at dommeren ikke klarte å dømme Fabien Ourega.

14 minutter Budes lagstrateg Kjetilas Knutsen tvinges til å bytte keeper. Nikita Haikin forlater banen. Julian Faye Lund erstatter ham.

13 minutter Marko Milčkovičius skyter over mål fra langt hold.

9 minutter Den første ballen faller inn i Budes mål. Renan Oliveira scorer, men den sveitsiske dommeren Sandro Schaerer stopper spillet og viser Franci Kyeremeh et gult kort for en forseelse på gjestende keeper Nikita Haikin. Resultatet endres ikke.

7 minutter Žalgiris er mer aktive, men de har ikke klart å få et større overtak i motstanderens sekstenmeter så langt.

1 minutt. Spillet begynner. Innbyggerne i Vilnius starter kampen veldig aktivt, men nordmennene står imot det første angrepet.