Miraklet skjedde ikke: Litauerne, som ledet med en halv kamp mot favorittene, ble utvist fra håndball-EM

Det 15. EM i håndball for menn fortsatte mandag i Ungarn og Slovakia. Etter en svært lang pause stilte det litauiske landslaget også blant de europeiske elitelandslagene. Litauerne, som kom inn i gruppe F, skal spille i «Steel»-arenaen i Košice (Slovakia) i tredje runde 29:35 (16:16) tapte for det kompetente norske landslaget og avsluttet prestasjonen.

Før kampen var det klart at kun en seier med en forskjell på 8 mål kunne redde det litauiske landslaget. Selv om dette scenariet var vanskelig å forestille seg, ga første omgang håp om at litauerne kunne overvinne nordmennene. I motsetning til kampene mot russerne og slovakene fant litauerne raskt veien til motstandermålet fra de første minuttene. Når de har bare 30 sekunder. scoret 3 ubesvarte mål og ledet det meste av første omgang. Litauerne hadde en stund et 2-måls overtak, og på et tidspunkt kunne de sluppet unna med 3 mål om keeperens fullbanepasning hadde vært mer nøyaktig.

Etter pause endret bildet seg dessverre. Det avgjørende gjennombruddet kom i det 35. minutt. På det tidspunktet var stillingen fortsatt uavgjort (20:20), men litauerne scoret i løpet av de neste 11 minuttene. klarte kun å score ett mål. Nordmennene har scoret 8 mål i løpet av denne tiden (21:28) og eliminert alle intriger.

Kamprapport:

Litauen: Aiden Malašinskas 8 mål, Gerdas Babarskas 5, Karolis Antanavičius 3, Mindaugas Dumčius 3, Mindaugas Urbonas 2, Lukas Simėnas 2, Valdas Drabavičius 2, Benas Petreikis 1, Gytis Šmantauskas 1, Juės1as Virbauskas 1, Juės1as.

Han skilte seg ut i de norske rekkene Zander Sagosen (7 mål), Sebastien Barthold (7) og Harald Reinkind (6).

Den endelige plassen til det litauiske landslaget i mesterskapet avsløres på tirsdag, men det er allerede klart at laget vårt tar forbi Nord-Makedonia, Ukraina og Bosnia-Hercegovina.

Litauerne startet mesterskapet med to feil: 27:29 overga seg til russerne og 26:31 – for slovaker. Nordmennene startet med selvtillit når 35:25 etterlot ikke noe håp for slovakene. Likevel skaper de sensasjon i andre runde 22h23 overga seg til russerne.

Det siste tiåret har litauerne spilt mot nordmennene fire ganger og klart å slå dem én gang. Denne minneverdige seieren kom i kvalifiseringen til EM i 2016. Da slo litauerne nordmennene på hjemmebane med resultatet 32:29 og vant kanskje den mest rungende seieren i dette århundret. Riktignok var litauerne ingen match for nordmenn i den andre etappen av denne utvelgelsessyklusen – 20:30.

Nordmennene har glimret i store turneringer den siste tiden. i 2017 og 2019 vant de sølv ved verdensmesterskapet og i 2020 bronsemedaljevinner ved europamesterskapet. I fjor tok de 6. plass i verdensmesterskapet og 7. plass ved OL i Tokyo. Litauerne deltok i EM først i 1998. Da tok de 9. plassen.

Tre kamper til ble spilt i Championship sent mandag kveld. fransk 29:25 slo serberne og med 6 poeng. ble vinneren av gruppe C. Serbere med 2 poeng. avsluttet mesterskapet. I gruppe A vant danskene (6 poeng), 31:21 etterlater ikke noe håp for de makedonske outsiderne (0 poeng). I gruppe E snappet tsjekkerne (3 poeng) uavgjort – 27:27 – mot svenskene (3 poeng), men det var ikke nok for dem. Svenskene, takket være et bedre målforhold (+8 til +6), tok andreplassen og kvalifiserte seg.