Matblogger: grønnsaker vil alltid være populære (oppskrifter)

«Når du er for lat til å gå i butikken og magen knurrer, må du snu deg og lage mat av rester i kjøleskapet. Det er da de smakfulle rettene kommer ut, for jeg eksperimenterer med ingredienser som jeg kanskje ellers ikke kommer på kombineres i én rett», sier Greta Bajoraitė, som deler sine plantebaserte oppskrifter på «Blemba, så deilig!»-bloggen.

– Har ditt yrke og jobb noe med matproduksjon å gjøre?

– Jeg er født og oppvokst i Vilnius, men jeg er en sånn person som ikke liker stabilitet og rutiner, så jeg dro for å bo i Danmark, Portugal og Kypros i lengre perioder. Jeg studerte i Danmark under Erasmus-programmet, i Portugal hadde vi det bare gøy med en venn, og jeg dro til Kypros på jakt etter en forandring. Jeg jobbet på et kontor i Vilnius, og da jeg ble veldig lei, droppet jeg alt og fløy bort. Jeg hadde ikke forventet noe, jeg hadde ikke planlagt noe, jeg ville bare ha et miljøskifte, å være der det alltid er fint vær. Så jeg kjøpte en enveisbillett og etter å ha reist til Kypros fikk jeg jobb i et vannsport- og underholdningsselskap. Man måtte kommunisere med kunder som for eksempel ville leie båt eller noe sånt. Og selv om jeg ikke hadde planlagt å reise tilbake til Litauen på en stund, ble jeg forelsket i en litauer jeg møtte der, min nåværende bestevenninne Linas, så vi ble sammen igjen. Etter mer enn fem år er vi fortsatt sammen og bor i Palanga. Vi startet en cateringvirksomhet sammen, så vi bruker mye tid på kjøkkenet om sommeren, og når den kalde årstiden kommer, gjør vi andre jobber. Jeg bruker for tiden mesteparten av tiden min på mat- og produktfotografering, skriving, grafisk design og selvfølgelig blogging.

– Du sa at livet alltid sender tegn og prøver å peke i riktig retning – det er viktig å lære seg å legge merke til dem. Har du lyktes?

– Virkelig. Jeg tror at når du ikke har en tendens til å overanalysere omgivelsene dine, merker du ingen tegn, men etter en stund og tenker tilbake på tidligere hendelser, kan du bli veldig overrasket over at visse valg fikk deg dit du er nå, når det kunne har vært omvendt. Og når du tenker på det en gang, begynner du senere å se nærmere på hva som skjer i livet ditt. Derfor gir selv triste hendelser og prøvelser alltid noe positivt.

– Når og hvor begynte vennskapet ditt med matlaging og matproduksjon?

– Sikkert da jeg begynte å bo selvstendig. Tross alt ville du spise deilig, så du måtte lære og prøve alt selv. Men jeg fant mitt kall på kjøkkenet da Lin og jeg begynte å bo sammen. Siden han har vært vegetarianer i mange år, og da vi møttes spiste jeg fortsatt kjøtt av og til, det var mye læring og eksperimentering for å kunne skjemme bort og overraske ham.

– Når og hvordan ble din kulinariske blogg «Blemba, så deilig!» født. Hvorfor navnet?

– Jeg begynte å lage bloggen i karantenetiden. Det var bare det at det ble mye tid, jeg lagde mye mat og fortsatte å laste opp bilder av måltidene mine til sosiale medier, så jeg fikk komplimenter fra venner og oppmuntring til å starte en matblogg. Jeg tenkte: hvorfor ikke? Jeg prøvde det, jeg likte det, så jeg fortsetter til nå. Det heter det fordi jeg sier den setningen hver gang jeg spiser noe virkelig, virkelig deilig. Så det gjenspeiler meg perfekt.

Mine største kulinariske inspirasjoner er produktene i huset, spesielt restene fra kjøleskapet.

– Hvilke retter dominerer bloggen din?

– Alle oppskriftene er plantebaserte. Jeg liker å lage retter som bruker ingredienser i forskjellige farger og teksturer, så det blir nok mest gryteretter eller salater.

– Hva er viktigst når man lager oppskrifter? Hvem har mest innflytelse? Hvor viktig er hva du spiser og hva du liker?

– Det viktigste er at det er smakfullt og raskt å tilberede. Hvis det tar litt tid, bør selve forberedelsen være enkel. Noen ganger vil du spise sunt, og noen ganger ikke så mye, så balanse er viktig. Disse rettene, hvis oppskrifter jeg deler på bloggen min, er for meg helt herlige. Jeg deler ikke en oppskrift før jeg er sikker på kvaliteten.

– Hvor finner du inspirasjon til å lage retter?

– Mine største kulinariske inspirasjoner er hjemmelagde produkter, spesielt rester i kjøleskapet. Når du er for lat til å gå i butikken og magen knurrer, må du snu og lage mat av rester fra kjøleskapet. Det er da de smakfulle rettene kommer ut, da jeg eksperimenterer med ingredienser som jeg kanskje ikke hadde tenkt på å kombinere i én rett. Jeg liker å lage bare enkle retter. Det viktigste for meg er at det er velsmakende og resultatet kan fås raskt og rimelig.

– Hvem er hovedevaluatorene av rettene dine? Hva er den viktigste meningen for deg?

– Foruten meg er det bare min elskede Lin som liker oppvasken, så det er selvfølgelig veldig viktig for meg at han liker dem. Men smaken vår stemmer ikke alltid. For eksempel liker jeg veldig godt belgfrukter, paprika, zucchini, og det gjør han ikke, så når jeg bruker disse produktene smaker de definitivt bedre for meg enn for ham. Derfor er jeg til syvende og sist min egen største dommer.

– Hva ville vi alltid finne i kjøleskapet ditt, og hva ville vi definitivt ikke finne? Hvorfor?

«Vel, du ville absolutt ikke finne noe kjøtt.» Når det kommer til urteprodukter, er det sannsynligvis ingenting jeg hater så mye at jeg ikke engang kan ha en hjemme. Kanskje jeg ikke liker rosiner – det ser ut til at jeg aldri har kjøpt noen. Du kan alltid finne havremelk og nøttesmør.

– Er rettene dine påvirket av såkalte matkjepp?

– Nei, jeg vet ikke engang helt hva disse modusene er. Jeg spiser det jeg liker. Jeg tror grønnsaker alltid vil være populært.

– Om høsten ønsker man å varme opp maten mer. Du også? Hva pleier du å lage om høsten?

– Ja, på høsten ønsker vi oss oftere varm, lettlagd, velduftende og noen ganger fet mat. Om sommeren lager jeg nesten ikke varme supper, og når høsten kommer får jeg lyst på det. Kanskje blir det flere melretter, ulike pannekaker og bakevarer på menyen vår.


Zucchini og maisfritter

1 ung zucchini (større),

6 ss hermetisert mais,

1 håndfull løkblader,

1 håndfull dill,

3 fedd hvitløk,

4 ss hvetemel,

1 teskje malt gurkemeie,

1 teskje fersk eller tørket timian,

salt,

pepper.

Riv zucchinien grovt. Ha i en bolle med alle de andre ingrediensene unntatt melet. Bland godt. Tilsett melet, bland og la deigen hvile i ca 5-10 minutter. Brun over middels varme i en panne med olje. Biffene er ganske skjøre før de er pent brune, så ikke skynd deg å steke, la den ene siden steke godt, og snu den forsiktig. Spis med rømme (vegansk) eller yoghurt, eller sauser laget av disse. Veldig velsmakende med ferske grønnsaker, spesielt avokado.


Boliviansk due og mango salat med avokado vinaigrette

6 ss bolivianske duer (ukokte),

1 håndfull kirsebær- eller italienske tomater,

1-2 agurker med kort frukt,

noen håndfuller spinat,

1 håndfull løkblader,

1/2 stor moden mango,

noen friske mynteblader (valgfritt, men det er virkelig bedre med det),

salt,

pepper.

Til sausen:

1 mellomstor avokado,

3 ss sitronsaft,

1-2 fedd hvitløk,

2 ss sennep,

1 ts lønnesirup eller annet,

60 ml vann,

2 ss olivenolje,

1 håndfull friske basilikumblader.

Bland alle ingrediensene til sausen i en elektrisk mikser til den er jevn. Kok de bolivianske duene. Skyll med kaldt vann, tøm godt. Skjær agurker, tomater og mango i små biter. Hakk løkbladene og finhakk spinatbladene hvis de er store. Ha alt i en bolle. Tilsett de bolivianske duene, bland. Hell sausen, salt, bland.


Potet- og linsestuing med tomater

2 mellomstore poteter,

5 ss ukokte brune linser,

200 ml kokosmelk,

1 liten løk,

2 ss tomatpuré,

2-3 fedd hvitløk,

1 håndfull italienske eller cherrytomater,

1 stor håndfull spinat

2 ts karripulver,

salt.

Kok og behold linsene. Skrell potetene, skjær dem i små terninger, kok dem. Mens potetene koker freser du hakket løk og hvitløk i en kjele. Tilsett krydder, tomatpuré og halverte tomater. Stek et minutt til tomatene er møre, men ikke brent. Hell i kokosmelken, bland. Tilsett kokte linser og poteter, surr i noen minutter. Tilsett litt hakket spinat, rør inn i stuing. Slipp dem litt.

Personlig arkivbilde.

Lindsay Dinwiddie

"Bacon Guru. General Twitter Fan. Food Fan. Award Winning Problem Solver. Lifelong Coffee Geek."