Litauer som døde i Norge på bursdagen sin uttaler seg: Han var i ferd med å gjenoppbygge livet sitt

30. desember i fjor dro Rasa Lasinskienė ut for å trene hunden klokken 04.00 og snakket med mannen sin på telefonen den gangen. Ingen forventet at katastrofen skulle inntreffe i løpet av minutter.

Ramūnas Lasinskas så med egne øyne hvor mange tonn jord som falt. Raset ødela naboenes hjem, som var bare 50 meter fra Lasinskai-husene, skogen og golfbanen.

Start et nytt liv

Nesten et år etter denne tragiske katastrofen starter R. Lasinskas et nytt liv på egen hånd:

«Jeg lever, faktisk, vel, jeg startet livet mitt fra null. Som jeg lovet, skulle jeg tredobles sterkere enn jeg gjorde. Jeg fikk ikke en krone fra den norske regjeringen, mens andre trodde et rikt land ville kompensere meg for millioner .

Jeg fikk arbeidsforsikring etter at min kone døde fordi vi jobbet sammen. Jeg investerte de pengene i et hus i den mest praktiske byen, selvfølgelig [pirkau] med 30 års lån, sier han.

Ektemannen deler flere gode nyheter – sønnens familie forventer høyning, et andre barn vil bli født i familien, og en datter og en venn med et hjerte bor bare 20 km fra hans nye hjem.

R. Lasinskas sier selv at han prøver å ikke leve med minner, men prøver å kun se på det som venter ham i fremtiden.

«Det kom bare til vår kunnskap på den tiden. Jeg prøver å ikke leve med fortiden, jeg ser langt frem. Selvfølgelig kommer det bølger av minner, men jeg prøver å tenke mer på et nytt nåværende liv. Jeg har en venn, hun bor 600 km fra meg, noe som er veldig gunstig”, sier han om det nye livet.

gamle forlatte hus

I slutten av mars i år fikk familien smertefull, men lindrende informasjon – liket av R. Lasinskienė ble funnet. Familien gledet seg over at de hadde muligheten til å begrave sin elskede mor og kone på riktig måte.

«Vi gravla min kone vakkert i Gjerdrum. Som et monument prøvde jeg å vise at en litauer ble gravlagt i dette norske landet, og jeg klarte det,» sier han.

R. Lasinskas har ikke vært innlagt i det tidligere familiens hjem siden ulykkesdagen:

«Huset og bilen er parkert, bare garasjen er borte. Jeg får ikke lov der før i dag. Spesialfirmaet brakte meg de viktigste gjenstandene i henhold til listen jeg ga, og alt er inngjerdet som et no-go område.»

I dag rapporterer R. Lasinskas allerede om de ansvarlige for denne dødelige katastrofen.

«Jeg har en årsrapport på 170 sider. Ingen er uskyldig – naturen. På den tiden regnet det i 2 måneder, så falt det mye snø og det oppsto erosjon, avslører han.

ulykkesrapport

Katastrofen inntraff på Rasas bursdag

Nyhetsportalen tv3.lt minner om at 30. desember i fjor ble en by nær Oslo i Norge rammet av en katastrofe – et enormt skred ødela ikke bare folks hus, men også livet deres. Skjebnen til litauiske Rasa Lasinskienė forble ukjent i flere måneder, men familien hennes hadde ikke noe håp om å se henne i live igjen på den tiden.

Den 30. desember, da raset gikk, fylte den savnede litaueren 49 år. Kona dro ut for å jakte på hunden klokken 04.00 og snakket i telefon med mannen sin på det tidspunktet. Ingen forventet at katastrofen skulle inntreffe i løpet av minutter.

«Det kom til vår kunnskap den gangen. Jeg la på røret og så begynte det, så prøvde jeg å ringe, allerede video, telefonen er av. Ingen forbindelse. Jeg har nettopp gravd i snøen. Ja, fortsett der, med hunden. «Det gikk bare nedover den siden og slik gikk det hele. Jeg så det ikke, jeg prøvde å skrike igjen, men i mørket gikk strømmen bort, alt forsvant umiddelbart og så mye bekjentskap,» sa R. Lasinskas. dagen etter katastrofen.

Slik så katastrofescenen ut i september

Mannen fortalte til tv3.lts nyhetsportal at han med egne øyne hadde sett hvor mange tonn jord som hadde falt. De plyndret nabohusene, som lå bare 50 meter fra Lasinskaya-husene, skogen og golfbanen.

«Huset vårt og bilen vår er på en 15 meter høy klippe, så jeg kan ikke engang forstå detaljene i det fordi det kan kollapse når som helst,» sa mannen.

Han sa at det var en i huset på tidspunktet for katastrofen, bortsett fra vertene, som var i andre etasjer i huset. Litauen og mannen hennes har bodd i Norge i 14 år, sammen med barna, selv om de allerede er voksne og bor hver for seg.

Alec Fernandez

"Analyst. Total alcohol connoisseur. Proud internet fan. Annoyingly humble reader."