Justin Jankevičius skal innta scenen i Norge: «Enten tar du alle blomstene eller alle tomatene i ansiktet»

Intervju med Justin om forberedelsene til premieren, som finner sted i Oslo om en måned, opplevelsene på scenen og emigrantene.

Justin, hva blir det nye programmet du skal presentere for de norske litauerne i Oslo 9. oktober?

For å være mer presis er det nye programmet nytt, men på to måter. Det er bare det at jeg har samlet alle de beste historiene jeg har skrevet de siste ti årene som ikke har gått ut på dato enda.

Hva heter showet og hvorfor heter showet det?

Tittelen på programmet er «Bad, BAD Man». Jeg kalte det det fordi, spesielt seerne, de er vant til å se meg god og luftig. En slik familie-TV-programleder. Men tross alt har vi alle den mørke siden som vi ikke viser i våre vanlige jobber, ellers ville vi fått sparken. Her i Oslo vil publikum se en time som ville få meg sparket fra TV-jobben min.

Hvordan lages denne typen show i det hele tatt? Skriver du dine egne vitser eller er det et improshow?

Hver jobb er en jobb – noen ganger må du bare sette deg ned og tvinge hjernen til å gi deg en jobb. Noen ganger finner skøyeren deg alene, og trosser kanonene og metodikken til tegneserieskriving. Uansett liker jeg ikke bare å si det som er skrevet og nøye innøvd på scenen, men også å improvisere med publikum. Derfor vil seere som kommer til «Bad, BAD man» ikke bare kunne lytte, men også chatte.

Vil det være refleksjoner av opplevelsen din og livet ditt i det nye showet?

Jeg liker å inkludere historier fra mitt eget liv så vel som historier som er direkte løgner i programmet mitt. Men jeg liker å presentere alt som om det skjedde i livet mitt. Og så se publikum lure på om dette virkelig skjedde eller om jeg tuller. Og noen ganger tar de det som en spøk, og noen ganger tror de at jeg er en dårlig person.

Vil starten på det nye programmet finne sted i Oslo 9. oktober og vil det første showet bli sett av expats?

Premieren på det nye programmet vil finne sted i Oslo, fordi jeg fortsatt trenger å bo i Litauen… Jeg vet ikke om jeg blir utvist fra landet der dette programmet vises for første gang. Jeg tenkte fortsatt på Storbritannia, men jeg må kanskje jobbe der en dag, så jeg valgte Norge som debut.

Er du nervøs før show, går på scenen?

Selvfølgelig er jeg nervøs. Ingen ønsker å ødelegge den lenge planlagte festen. Kanskje noen kommer på en første date, og etter opptredenen min vil jenta si: «Du tok meg med til dette, du har forferdelig smak. Komme. Ansvaret er enormt.

Mesteparten av tiden dukket du opp på scenen eller på TV med noen, nå er dette ditt første soloprogram. Er det mer ansvarlig?

Jeg er en selvsentrert maksimalist, så jo mer oppmerksomhet jeg får, jo bedre. Enten tar du alle blomstene eller alle tomatene overfor, men du får alt.

Er det forskjell på å opptre foran et litauisk publikum og litauere som bor i utlandet?

Jeg planlegger å gjøre forestillingen på norsk og samisk, så jeg håper det blir et minimum av litauere der. Jeg har egentlig ingenting i mot litauere, men jeg tror alle litauere som bor i utlandet vil være enige med meg, når det er for mange litauere på ett sted – ikke noe bra heller.

Har du noen gang vært i Norge?

Jeg må ha besøkt Norge en gang, men har dessverre ingen hukommelse. Jeg har bare noen få bilder tatt av kolleger av oss som ser på drinkene vi kjøpte fra Duty Free-butikken med forvirrede ansikter, som om vi lurer på hvordan vi skal klare oss.

Skal du fortsatt utforske Oslo etter dette showet?

I Oslo skal jeg se flyplassen, hotellet og hallen hvor jeg skal opptre. Vel, kanskje jeg går til «Duty free»-butikken. Men da er underholdningsprogrammet mitt over. Med mindre litauerne etter forestillingen bestemmer seg for at buh er uunngåelig, så, tror jeg, besøk noen eller tre museer.

I det siste har du mange store prosjekter: du er vertskap for et TV-program, du spiller i et populært teater, du organiserer dine egne soloshow. Hvordan organiserer du tiden din slik at den strekker til alt?

Søvn er «sammenblandingen» av de fattige. Det spares mye tid når du «legger deg» til å sove. Derfor går jeg aldri tom for tid. Jeg vet riktignok ikke om jeg egentlig svarer på disse spørsmålene akkurat nå, eller om jeg ligger på en benk et sted og drømmer om det hele. Vi får se.

Premieren på soloshowet «Bad, BAD man» av Justin Jankevičius finner sted 9. oktober i Konserthuset «Røverstaden», Oslo.

Gillian Webster

"Subtly charming thinker. Organizer. Creator. Dedicated zombie geek. Web guru. Certified communicator."