Ektemann til litauisk kvinne som døde i Norge på bursdagen hennes uttaler seg: Han bygger opp livet sitt igjen

30. desember i fjor gikk Rasa Lasinskienė ut på hundetur klokken 04.00 og snakket med mannen sin på telefonen den gangen. Ingen forventet at katastrofen skulle inntreffe minutter senere.

Ramūnas Lasinskas så med egne øyne hvor mange tonn jord som falt. Raset slukte naboenes hjem, som var bare 50 meter fra Lasinskas» hjem, skogen og golfbanen.

Start et nytt liv

Nesten et år etter denne tragiske ulykken starter R. Lasinskas et nytt liv på egen hånd:

«Jeg lever, faktisk, vel, jeg startet livet mitt fra bunnen av. Som jeg lovet, skulle jeg hente meg tre ganger sterkere, så det gjorde jeg. Jeg fikk ikke en krone fra den norske regjeringen, mens andre mente at en rik land ville kompensere meg med millioner.

Jeg fikk forsikring fra jobben min etter at min kone gikk bort fordi vi jobbet sammen. Jeg investerte de pengene i et hus i den mest praktiske byen, selvfølgelig, [pirkau] med 30 års lån, sier han.

Mannen deler også andre gode nyheter – sønnens familie venter en høyning, et andre barn vil bli født i familien, og bare 20 km fra det nye hjemmet hans bor datteren sammen med sin beste venn.

R. Lasinskas selv sier at han prøver å ikke leve i minner, men prøver å kun se på det som venter oss i fremtiden.

«Jeg har forsonet meg med tapet av min kone. Jeg prøver å ikke leve i fortiden, jeg ser til en fjern fremtid. Jada, bølger av minner kommer, men jeg prøver å tenke mer på det nye nåtidens liv. Jeg har en venn, hun bor 600 km fra huset mitt, som er veldig støttende moralsk, sier han om det nye bladet av livet som har åpnet seg.

gamle forlatte hus

I slutten av mars i år fikk familien smertefulle, men lindrende nyheter – liket av R. Lasinskienė ble funnet. Familien var glade for å få muligheten til å begrave sin elskede mor og kone ordentlig.

– Vi begravde min kone vakkert i Gjerdrum. Med monumentet prøvde jeg å vise at en litauisk kvinne er gravlagt i dette norske landet, og jeg lyktes med det, sier han.

R. Lasinskas har ikke vært innlagt i det tidligere familiens hjem siden ulykkesdagen:

«Huset og bilen står, men garasjen er borte. Jeg får ikke lov der den dag i dag. Et spesielt firma tok ut det viktigste for meg i henhold til listen jeg ga, og alt er inngjerdet som en begrenset område.

I dag har R. Lasinskas allerede en rapport i hendene, hvor det står skrevet hvem som er ansvarlig for denne ulykken som kostet ham livet.

«Jeg har en årsrapport på 170 sider. Ingen er uskyldig – det er naturen. På den tiden regnet det i 2 måneder, så falt det mye snø og det ble erosjon», avslører han.

ulykkesrapport

Ulykken skjedde på Rasas bursdag

Nyhetsportalen tv3.lt minner om at en katastrofe 30. desember i fjor rammet en by nær Oslo i Norge – et enormt jordskred tok ikke bare hus, men også liv. I flere måneder var skjebnen til litauen Rasa Lasinskienė ukjent, men familien hennes hadde ikke noe håp om å se henne i live igjen på dette tidspunktet.

Den 30. desember, da raset gikk, fylte den savnede litaueren 49 år. Kona gikk ut for å gå tur med hunden klokken 04.00 og snakket med mannen sin på telefonen på det tidspunktet. Ingen forventet at katastrofen skulle inntreffe noen minutter senere.

«Jina sier at det ikke er langt, det er alt, jeg kommer snart. Så la jeg på telefonen og så begynte den, så prøvde jeg å ringe, allerede Total, telefonen er av. Ingen forbindelse. Jeg måtte bare snø. Ja, der borte med hunden. Det gikk nedover den siden og det var slik det skjedde, jeg så henne ikke, jeg prøvde å skrike likevel, men det var mørkt, strømmen gikk, alt gikk plutselig ut og så mye nyheter», sa R. Lasinskas. dag etter ulykken.

Slik så katastrofestedet ut i september

Mannen fortalte til tv3.lts nyhetsportal at han med egne øyne hadde sett hvor mange tonn jord som hadde falt. De slukte nabohusene, som lå bare 50 meter fra Lasinskas» hus, skogen og golfbanen.

«Huset vårt og bilen vår er på en 15 meter høy klippe, så jeg kan ikke engang ta en eneste ting fra det fordi det kan kollapse når som helst,» forklarer mannen.

Han sa at det bare var én person i huset da ulykken skjedde, bortsett fra eierne, som var i andre etasjer i huset. Den litauiske kvinnen og mannen hennes har bodd i Norge i 14 år, og barna deres er også i landet, selv om de allerede er voksne og bor hver for seg.

Gillian Webster

"Subtly charming thinker. Organizer. Creator. Dedicated zombie geek. Web guru. Certified communicator."