Det skjedde! Etter å ha beseiret den svenske giganten, nådde «Žalgiris» en historisk milepæl Sports

I den skal Vilnius-folket møte klubben «Bode/Glimt» fra Norge.

For en uke siden vant de litauiske mesterne 1-0 på hjemmebane og hadde et forsprang.

Onsdag kveld var tøff. I det meste av kampen forsvarte innbyggerne i Vilnius seg og ventet på sjansen. Tålmodigheten ble belønnet. I det 34. minutt vant gjestene noen dueller på midtbanen, Oliver Buff la en fin pasning frem og Mathias Oyewusi, som bryter med svenskene, stilnet tribunen på Eleda stadion med et blodig kuldeskudd.

Men det var ikke alt. I starten av andre omgang hadde Peter Mamičius det moro på venstrekanten, og selv om kroatens første pasning ikke nådde målet, spratt ballen svært komfortabelt av Renan Oliveira, som stille doblet innsatsen.

I 1979 nådde Malmö finalen i European Champions Cup (nå Champions League) og er fortsatt det eneste svenske laget som gjør det, men onsdag kveld tilhørte de grønne og hvite, med de fantastiske vertene uten mål på 180 minutter fra Edwin Gertmon. kampen om ti – uten kaptein Anders Christiansen, som ble utvist i det 78. minutt.

Inntil denne sesongen hadde Vilnius-laget kun vunnet én seier på dette stadiet av konkurransen i hele sin historie. I 2017 vant det daværende laget til Valdas Dambrauskas 2:1 hjemme mot «Ludogorec» fra Razgrad, men borte kapitulerte hovedstadsklubben 1:4.

Men så kom juli 2022. V. Čeburinas hadde ansvaret for laget og befolkningen i Vilnius klarte å gjøre noe som for alltid vil pryde annalene til litauisk fotball.

«Žalgiris» nådde ikke bare den tredje kvalifiseringsrunden i Champions League, men sikret seg også en garantert plass i det minste i gruppekonkurransene i UEFA Conference League.

Så langt har ingen litauisk klubb spilt i gruppespillet i europacupene.

I tillegg til den historiske billetten, oppnådde «Žalgiris» som triumferte i Malmö minst 2,9 millioner. pris i euro i kontanter. Ingen litauisk lag har noen gang sett så mye penger.

Zalgiri (Ltu)

«Malmo» – «Zalgiris» 0:2
(1. kamp 0:1, totalresultat – 0:3)
32′ (0:1) Mathias Oyewusi
52′ (0:2) Renan Oliveira

Malmö (4-3-3): Johan Dahlin; Jonas Knudsen, Niklas Moisander, Lasse Nielsen, Felix Beijmo; Anders Christainsen, Sergio Pena, Moustafa Zeidan; Veljko Birmančević, Ola Toivonen, Jo Inge Berget.

«Zalgiris» (4-4-2): Edvin Gertmon, Joel Bopesu, Mario Paveličius, Nemanja Ljubisavljevičius, Petar Mamičius, Nicolas Gorobsov, Oliver Buff, Marko Miličkovičius, Fabien Ourega; Mathias Oyewusi, Renan Oliveira.

Dømme – Kristo Tohver (Estland)

Bo:

97 minutter. Kampen avsluttes. Dette er en historisk kveld, min kjære. «Žalgiris» reiser dit ingen annen litauisk klubb har dratt.

90 minutter. 7 minutter legges til.

87 minutter. Fans av «Žalgiris» synger: «Litauen, Litauen!». Det ser ut til at denne kvelden virkelig er historisk for litauisk fotball.

80 minutter. Malmö-supporterne forlater tribunen.

78 minutter. En scramble midt på banen. Gustas Jarusevičius på banen. Dommeren viser to gule kort til Zalgiris-spillerne, og Malmö-kaptein Anders Christiansen skyter… et rødt. Seieren er enda nærmere…

71 minutter. Vladimir Cheburin gjør modig endringer. Francis Kyeremeh, Donatas Kazlauskas, Justas Jarusevičius viste på banen.

62 minutter. Tiden renner ut, men svenskene gir seg ikke. «Malmo» angriper målet til Vilnius-laget, men mesterne i Litauen forsvarer heroisk.

52 minutter. Rom! Zalgiris er foran 2-0. Petaras Mamičius tar av på venstre ving. Gir en pasning mot keeperbanen. Ballen blir avvist, men Renan Oliveira, som skynder seg dit først, dobler innsatsen med et slag i bakken. Her er den i hvert fall!

47 minutter Andre omgang fikk en stormfull start. Etter en feil av Žalgiris har svenskene en sjanse, men de bruker den ikke.

45 minutter Ett minutt legges til. Stativene suser. Første omgang slutter. God start.

37 minutter Stativene suser. En Malmö-fan slår knyttneven i bordet mens han går forbi journalister. Atmosfæren er varm. «Zalgiris»-fansen applauderer: «OoOo, solen går sakte ned…»

35 minutter Reaksjonen til «Žalgiris»-trener Vilma Venslovaitienė på målet.

Foto av Marius Bagdonos/Vilma Venslovaitienė

34 minutter. OBJEKTIV!!! Fantastisk. Žalgiris vant noen luftdueller på midtbanen og plasserte Mathias Oyewusi med suksess foran motstanderens keeper. Nigerianeren slipper unna, sender rolig ballen lavt i mål. «Zalgiris» er foran 1:0.

32 minutter. Marko Miličkovičius får også gult kort.

29 minutter. Joel Bopesu fikk gult kort for en felling på Veljko Birmančević. Anders Christiansen sendte igjen en lang ball mot det litauiske målet, men Edvins Gertmons reddet igjen med fingertuppene.

26 minutter. Mario Paveličius banket Ola Toivonen ned like utenfor 16-meteren foran mål. Anders Christainsen tar frisparket. Kapteinen på «Malmo» flyttet veggen, men Edvin Gertmon spilte fantastisk.

20 minutter Edvin Gertmons viser all sin mestring.

18 minutter Nok en mulighet for «Zalgiris». Joel Bopesu gjør et godt løp ned til høyre og befinner seg i et svært farlig område, men pasningen mislykkes i det avgjørende øyeblikket.

12 minutter Det farligste første angrepet ved Svenskeporten. Petar Mamić spiller vegg med Fabien Ourega, bryter inn i 16-meteren, men skuddet feiler og ballen blir et lett bytte for Johan Dahlin. Første spark i målfeltet. Og han tolkes av «Zalgiris».

11 minutter Hele spillet skifter fullstendig til «Žalgiris»-siden av banen. Svensk presse blir stadig sterkere, men det er ikke mulig å skape en alvorlig trussel mot vertene. Edvin Gertmon går av og til inn i kampen og virker veldig selvsikker.

4 minutter Som forventet tar «Malmo» initiativet de første minuttene og styrer ballen mer, men det er ingen farlig fare ennå. Žalgiris forsvarer seg enkelt.

1 minutt. Estlands kampdommer Kristo Tohver sparker i gang oppgjøret. La oss gå!

19:51 Stemningen på stadion er god. Standene dominerer Di Blae (blå) og Himmelsblatt (himmelblå), men «Žalgiris» har også sin håndfull mest lojale fans.

Litauere synger «Ant kalnos murai!».

Foto av Marius Bagdonos/Zalgiris Fans

19:33 Det er trygt å si at de fremtidige rivalene til «Žalgiris» allerede er klare. Nordmennene Bodo/Glimt fikk en god start på andre etappe mot Linfield (Nord-Irland) og ledet allerede 4-0 etter en halvtime. Nordmennene tapte den første bortekampen 0-1, men det er åpenbart at de får søt revansj denne gangen. Hvis det lykkes, ville «Žalgiris» fortsette Champions League-konkurransen med laget fra Bude.

Hvis Žalgiris ikke klarer å bryte gjennom Champions Leagues andre kvalifiseringsrunde-barriere, vil neste kamp være uavgjort i UEFA Europa Leagues tredje kvalifiseringsrunde mot Luxembourgs F91 Dudelange.

18:47 Endelig har vi startkomposisjonene. Vladimir Cheburin vil stille med nøyaktig samme XI som vant i Vilnius for en uke siden.

Et interessant faktum – alle 11 fotballspillere valgt av V. Čeburin er av forskjellige nasjonaliteter.

Miloš Milojevičius byttet fire spillere i lagoppstillingen sin i forhold til duellen i Litauen.

UEFA Foto/Startoppstillinger

18:39 Før kampen måtte jeg gå rundt stadioninngangene og besøke Malmös suvenirutsalg. Den offisielle «Malmo»-skjorten koster 130 euro, et skjerf – 20-25 euro, en caps – 30.

Foto av Marius Bagdonos/Souvenirutsalg

Et glass øl i den offisielle stadionkafeteriaen vil koste deg 7 euro.

Foto av Marius Bagdonos/Snackmeny

18:32 Selv om billettsalget til denne kampen gikk ganske tregt, lovet representanten for «Malmo» reporteren i 15 minutter på ettermiddagen på kampdagen bare 22,5 tusen. rundt 20 000 mennesker er fortsatt ventet å samles på «Eleda» stadion. Fans.

Billetter til Malmös viktigste kamp så langt denne sesongen koster fra 120 til 435 kroner (9,5 til 41,6 euro).

Det er ingen tvil om at det venter en varm kveld for «Žalgiris». Malmö-fansen er kjent for sin evne til å skape en livlig atmosfære, og de har rekorden for den høyeste støyen i Allsvenskan på 127 desibel.

Malmö-klubben skiller seg ut i fanssammenheng for å ha den største gruppen kvinnelige fans i Europa, som kalles «Malmosystrar» (Malmo-søstre) og består av mer enn 200 medlemmer. Det er også verdt å merke seg at presidenten for den offisielle fanklubben til «MFF Support»-teamet også er en kvinne – Thelma Ernst.

18:01 I kveld kan det bli historisk. Vilnius-klubben «Žalgiris» klarte aldri å overvinne to kvalifiseringsstadier i utvelgelsen av UEFA Champions League. I 1999 ble lagets håp på dette stadiet knust av Dynamo Kyiv (0:1, 0:2), i fjor av Budapest Ferencvaroš (1:3 og 1:2). 2014-2017 begynte Žalgiris å kjempe i Europa fra 2. etappe og brøt aldri den barrieren.

Seieren i Vilnius forrige uke er bare den andre seieren for Vilnius-klubben på dette stadiet av konkurransen. For første gang klarte «Žalgiris» å vinne i 2017 mot «Ludogorec» Razgrad, men hovedstadsklubben kapitulerte 1:4 borte.