den spesielle seieren til «Žalgiris», de mislykkede avgangene til femidrettsutøverne og den nye lederen av League A

Dette er de mest interessante litauiske sportsbegivenhetene den siste uken.

Ukens høydepunkter

25. juli Litauisk treningsleir for menn i basketball har startet i Palanga. 13 basketballspillere ankom landslaget ledet av Kazios Maksvytis, som senere får selskap av Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis og Ignas Brazdeikis. Landslaget forbereder seg til EM som starter 1. september.

25. juli Aurelija Tamašauskaitė og Medėja Gineitytė tok åttendeplassen i kvinnestafetten ved verdensmesterskapet i moderne femkamp i Alexandria (Egypt). Egypterne Haydy Morsy og Amila Kandil ble mesterne.

25. juli Basketballklubben Kėdainiai «Nevėžio» har signert en kontrakt med belgiske Tim Lambrechts, som har spilt for Charleroi «Spirou» de siste to sesongene. Juventus de Utena har signert en kontrakt med Žygymantas Skuč, som kommer tilbake til dette laget etter en sesong hos Pieno Žvaigžde de Pasval.

26. juli På de 21. Maccabiada (World Jewish Games), som ble avsluttet i Jerusalem, var Litauen representert av 17 utøvere som konkurrerte i åtte idretter og vant ett gull, tre sølv og to bronse. Bordtennisspilleren Gerda Šišanovaitė ble mester i Macabiada.

26. juli Svømmeren Smiltė Plytnikaitė ble mester for European Youth Olympic Festival som ble holdt i Banska Bystrica (Slovakia). S. Plytnikaitė vant 100 meter fristil. Samme dag vant S. Plytnikaitė og tre lagkamerater sølvmedaljer i blandet 4×100 meter fristil stafett.

26. juli Basketballklubben «Wolves» fra Vilnius signerte kontrakt med Arno Beručka, som spilte i «Pieno Žvaigždės» fra Pasvalis forrige sesong. «Šiauliai» forlenget kontrakten med serbiske Nemanja Bezbradica og signerte kontrakt med østerrikske Bryce Douvier, som spilte for Luleå forrige sesong og var den tredje mest produktive basketballspilleren i den svenske ligaen.

27. juli Vilnius «Žalgiris» slo den svenske mesteren «Malmö» 2:0 i andre etappe av andre runde av Champions League-uttaket (M.Oyewusi og R.Oliveira scoret mål; første kamp 1:0) og kvalifiserte seg til neste runde . I tredje valgrunde 3. og 9. august. «Žalgiris» skal spille mot norgesmester Bude «Glimt».

27. juli Det litauiske svømmelaget for kvinner vant gullmedaljer på European Youth Olympic Festival, og vant stafettkonkurransen 4×100 meter fristil. Badmintonspiller Viltė Paulauskaitė vant bronsemedaljen.

27. juli Basketballklubben «Gargždų» signerte en kontrakt med amerikanske Josh Newkirk, som spilte for «Dzūkija» fra Alytus forrige sesong.

28. juli I semifinalene for menn i verdensmesterskapet i moderne femkamp tok Titas Puronas 24. plass og kvalifiserte seg ikke til finalen.

28. juli Marijampoles «Sūduva» tapte mot «Viborg» (Danmark) 0:1 (første kamp 0:1) borte i andre etappe av andre runde av sluttspillet i European Conference League og droppet ut av turneringen.

28. juli På European Youth Olympic Festival vant svømmeren Silvija Statkevičius sølvmedaljen, og tok andreplassen på 200 meter fristil.

29. juli Martyna Kazlauskaitė og Kamilė Kralikaitė (dobbelsculler for jenter) og brødrene Domantas og Dovydas Stankūnai (dobbelsculler for gutter) vant sølvmedaljer ved verdensmesterskapet for juniorer i roing (under 23) i Varese (Lombardia, Italia). Litauiske mannskaper nådde finalen av fire stevner. Under verdensmesterskapet for juniorer (under 19) som ble arrangert på samme tid, nådde ikke de litauiske ekvipasjene noen av finalene.

29. juli I kvinnekonkurransen i verdensmesterskapet i moderne femkamp nådde ikke en eneste litauer finalen. I semifinalen tok Ieva Serapinaitė 24. plass, Aurelija Tamašauskaitė – 27. plass, Elzbieta Adomaitytė – 28. plass. Medėja Gineitytė ble eliminert i utvelgelseskonkurransen.

29. juli Gymnast Kristijonas Padegimas og lettvektsutøver Aureja Beniušytė ble mestere av den europeiske ungdoms-OL-festivalen. K. Padegimas vant ridetreningskonkurransen, A. Beniušytė vant trippelhoppkonkurransen. Sølvmedaljen ble vunnet av utøveren Danielius Vasiliauskas, som tok andreplassen på 200 meter, og bronsemedaljen gikk til svømmeren Smiltė Plytnikaitė, som tok tredjeplassen på 50 meter fri. Det litauiske herrelaget i basketball slo Tyskland 94:81 i semifinalen.

29. juli Kaunas basketballklubb «Zalgiris» signerte en kontrakt med amerikanske Kevarrius Harris, som spilte for Bursaspor (Tyrkia) forrige sesong. Vilnius «Rytas» forlenget kontrakten med Evaldus Kairis, som kom tilbake til dette laget i begynnelsen av året. Gediminas Orelikas, som spilte i «Lietkabel» Panevėžys forrige sesong, signerte en kontrakt med Istanbul «Beşiktaş».

30. juli På European University Games i Lodz vant litauiske idrettsutøvere 5 gull, 5 sølv og 8 bronsemedaljer (Vytautas the Great University – 3 gull, 2 sølv, 3 bronse, Mykolas Romeris University – 2 gull, 1 bronse , Lithuanian University of Health Sciences – 2 sølv, 1 bronse, Vilnius University – 1 sølv, 1 bronse, Lithuanian Sports University – 2 bronse). Mesterne av lekene var VDU menns trippellag i basketball, MRU hurtigsjakklag for menn, sjakkspiller Paulius Pultinevičius (MRU) og svømmer Kotryna Teterevkova (VDU), som vant to medaljer Golden.

30. juli På European Youth Olympic Festival, som endte i Banska Bystrica (Slovakia), vant det litauiske herrebasketlaget (under 16 år) sølvmedaljer. Litauerne tapte mot Frankrike 66:76 i finalen. På den endelige medaljetabellen til den olympiske festivalen tok Litauen 13. plass (4 gull, 4 sølv, 2 bronse). Halvparten av Litauens medaljer ble vunnet av svømmere (2 gull, 2 sølv, 1 bronse), resten av friidrettsutøvere (1 gull, 1 sølv), gymnaster (1 gull), basketballspillere (1 sølv) og badmintonspillere ( 1 bronse).

30. juli Den litauiske nasjonale basketballspilleren Donatas Tarolis har signert en kontrakt med «Oradea» (Romania). Forrige sesong spilte D. Tarolis for «Afyon» (Tyrkia) og «Budućnost» fra Podgorica.

30. juli Venantas Lašinis (Kaunas) tok 33. plass blant litauere i flerdagers sykkelrittet «Dookola Mazowsza» (Polen), der begge de litauiske lagene «Kaunas» og «Voltas» deltok.

30. juli Det litauiske trippelbasketlaget for kvinner ble vinneren av serieetappen for kvinner som ble holdt i Praha. Litauen (M. Grigalauskytė, K. Nacickaitė, M. Petrėnaitė og G. Šulskė) slo «Dusseldorf» 19:17 i kvartfinalen, Kina 20:14 i semifinalen, Spania 14:13 i finalen. På stillingen for sesongen av kvinneserien, etter fem etapper, ligger Litauen på tredjeplass (230 poeng). Frankrike (320) og Tyskland (290) er i ledelsen.

30. juli Det litauiske jentelaget (under 21) på gress tok andreplassen i turneringen i tredje etappe av EM som ble arrangert i Alanya (Tyrkia) (Litauen tapte mot Tyrkia 0:2 i finalen). Det litauiske guttelandslaget (under 21 år) tok tredjeplassen i turneringen på tredje etappe av EM som ble arrangert i Helsingfors. Teller alle nivåer tok litauiske jenter 16. plass, gutter tok 17. plass.

30. juli. I Valmiera (Latvia) vant Litauen den baltiske friidrettslagskampen (280 poeng), foran Estland (278) og Latvia (239). Litauiske friidrettsutøvere vant 16 stevner.

30. juli Baltic Rugby League-sesongen har startet. Seks litauiske lag og to latviske lag deltar i turneringen. Šiauliai’s Baltrex, som forsvarte ligatittelen, beseiret Vilnius Iron Wolf 50:17 i åpningskampen.

31. juli Lederen endret seg i den litauiske fotballigaen A. Kaunas «Hegelmann» slo outsideren «Jonava» 1:0 på bortebane og passerte forsvarsmesteren «Žalgiris» fra Vilnius, hvis fire siste kamper ble utsatt på grunn av Champions League-kvalifiseringen. Etter 22 runder, «Hegelmann» (43 poeng), Vilnius «Žalgiris» (41, bommet 4 runder), «Panevėžys» (39, bommet 3 runder), Vilnius «Knights» (38), Marijampole «Sūduva» (31, bommet 3 runder) og Šiauliai (29).

31. juli Det litauiske landslaget slo Montenegro 75:56 og Italia 79:61 i de to første rundene av EM i basketball for menn (under 18 år) i Izmir (Tyrkia).

31. juli I den blandede stafettkonkurransen til verdensmesterskapet i moderne femkamp tok Ieva Serapinaitė og Titas Puronas 17. plass (vunnet av koreanerne Kim Sun-woo og Jun Woong-tae).

31. juli På World Triple Basketball Tour i Praha tok Šakiai «Gulbele» 9. plass, Marijampole «Mantinga» tok 11. plass. I etappefinalen beseiret «Ub» (Serbia) Beograd «Partizan» 22:18. «Gulbele» rangerer 10. (65 poeng), «Mantinga» – 23. (16) i World Tour-sesongen. Etter tre etapper er Ub (300 poeng) og Liman (Serbia, 165) i ledelsen.

31. juli Patrikas Stankevičius og Audrius Knašas ble vinnerne av sandvolleyballturneringen (Pro Tour Future) som ble holdt i Myslovica (Schlesien, Polen). De slo polakkene Jakub Zdybek og Pawel Lewandowski 2-1 i semifinalen, og polakkene Jakub Szalankiewicz og Mateusz Florczyk 2-0 i finalen. I FIVB menns rangering inntar P.Stankevičius og A.Knašas 51. plass blant litauerne. På kvinnenes ranking tar Monika Paulikienė og Erika Kliokmanaitė 46. plass.