Den 18 tonn tunge skulpturen «Mor» ble reist i Oslo: hva vil det si å være en gammel kvinne? | Kultur

Ifølge henne bør folk overgi seg til seg selv og prøve å leve i harmoni, og symbolsk sett vil moren som står i fjæra ved Munchmuseet beskytte og invitere alle til å være seg selv.

Hun henvendte seg også til alle menneskene som ikke liker skulptur:

«Jeg vil at dere skal tenke på deres egne mødre, koner. Jeg vil at dere skal tenke på hva det vil si å være en gammel kvinne, å være svak etter alt hun har vært gjennom. Alle kvinnene som har født. Holdt alt inne Tenk kvinner som meg som har vært i stand til å oppnå drømmene sine til tross for at det meste av verden fortsatt er begrenset.»

Jeg håper at vi alle vil se i denne skulpturen personen som fødte oss.

«Jeg følte meg utrolig spent i morges. Jeg elsker at «Mor» er full av empati, medfølelse og ydmykhet. Det minner meg ikke om en primat eller noe annet skummelt. «Mor» ser ut som en gammel kvinne, rundt 80-90 år gammel. Jeg ser meg selv, min egen mor i henne, jeg håper Munch ser hans. Jeg håper vi alle ser i denne skulpturen personen som brakte oss til verden, sa T. Emin.

Foto Jørgen Rist Holmen/Kulturetaten Oslo Foto/Tracey Emin

Om T. Emins mor

Emin delte noen minner om sin nylig avdøde mor, som var et britisk rom, og forklarte hva som lå bak «Mother»-skjemaet.

Når du lager en så skjør skulptur, må du tenke nøye på formen.

Først skulpturerte T.Emin en liten «Mor» i gips og først senere, etter å ha fått pålegg fra Oslo kommune, hevet hun skulpturen til en helt annen skala. Ifølge henne, når du lager en så skjør skulptur, må du tenke nøye gjennom formen slik at den ikke kollapser. Dessverre, en dag, bøyde den første versjonen av «Mother» seg på grunn av et uforsiktig trekk. «Men jeg likte det veldig godt og bestemte meg for å la det være som det er,» delte T.Emin.

En annen del av historien er knyttet til T. Emins forhold til sin egen mor: «Da hun var 87 år ga jeg henne et nettbrett. Hun brukte det veldig godt og vi ringte hverandre ofte og jeg viste hvor jeg var. Men, Jeg la merke til at hun holdt nettbrettet akkurat som «mor». Så når noen stiller dette spørsmålet, svarer jeg alltid: det er henne iPad

Gillian Webster

"Subtly charming thinker. Organizer. Creator. Dedicated zombie geek. Web guru. Certified communicator."